Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z historie Karlovic ve Slezsku

 

Obec Karlovice leží podél toku řeky Opavy asi 2 km pod zříceninou středověkého hradu z první poloviny 13 století, který nesl jméno Freudenstein nebo také jak je dáno ústním podáním Fürstenwald.

                                                               Karlovice celkové pohledy                                                

kolorovan_-pohlednice-karlovic.jpg

karlovice.jpg

Počátky vzniku osady jsou nejisté. Až na počátku 16 století jsou první zmínky o osídlování těchto míst, přesněji v roce 1527. Ale v roce 1558 zde vznikají první hamry a hutě Jejichž výrobky nebyly valné kvality. Kolem nich začala vznikat hutnická osada která dostala název Hütten (Hutě). Hamry a hutě zanikly i s osadou během třicetileté války.

V 18 století začala vznikat nová hutnická osada. Hutě které k ní patřily vyráběly hlavně kosy a jiné zemědělské nářadí. Nová osada byla pojmenována po svém zakladateli Krnovském knížeti Karlovi z Liechtenštejna  Karls – Tahl, (Karlovo Údolí) a v roce 1869 měla osada jméno Alt Karlstahl.

K obci také patřila další osada s výrobou železa jménem Adamstahl (Adamov). Dále pak osada Neubürgersdorf (Nové Purkartice) a Hinterdorf (Zadní Ves).

                                                         Adamov celkový pohled                                             

adamov--3.jpg

 

 

 

         adamov-.jpg    adamov-1.jpg

                    Osada Adamov před 2 svět. válkou                                                                     

 

 Železné hamry pracovaly v obci do poloviny 19 století a pak zanikly jako ostatně všechny hamry a hutě v okolí. Dále v obci pracovaly také pily, mlýny, výroba papíru a továrna na nábytek. Na počátku 19 století se zde vyráběl javorový cukr. V obci se také dařilo lázeňství.

Do roku 1848 patřila obec ke krnovské komoře. V roce 1918 se obec nakrátko stala součástí německé provincie Sudetenland. Před druhou světovou válkou zde bylo budováno pohraniční opevnění. Až do konce druhé světové války zde žilo převážně obyvatelstvo německé národnosti, které bylo po válce odsunuto. Proto se úplně vylidnily malé osady Adamov a Nové Purkartice. Pokusy o nové osídlení se nezdařily a po roce 1950 byl Adamov úplně vysídlen a poté zničen při cvičeních LM. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Neoficiální stránky Karlovice

(David, 24. 4. 2012 12:24)

Zajímavosti o Karlovicích naleznete také na stránkách www.karlovice.estranky.cz