Jdi na obsah Jdi na menu
 


o Zdeněk Hlávka st.

Dne 18.7.2013 v podvečer, bohužel podlehl závažné nemoci ve věku nedožitých 69 let
skvělý člověk, nadšenec místní historie, amaterský historik,

portret.jpg
 pan Zdeňek Hlavka st.,
autor těchto webových stránek


Jeho práce a nadšení, se kterým se věnoval místní historii,
kterou po léta, když už byl na zaslouženém odpočinku
neuvěřitelným způsobem zpracoval a dal nezjištně k
dispozici všem, zde na těchto stránkách,
"z Historie Vrbna pod Pradědem - Würbenthal a okolí",
nechť navždy zůstane památkou na a na jeho  osobu.

Bohužel p. Zdeněk odešel po marném boji se zákeřnou nemocí a zanechal Nám ještě hodně rozpracovaných témat o místní historii, na kterých do poslední chvíle, navzdory nemoci pracoval.

Zdeňku budeš nám chybět !

Historii se věnoval řadu let a zajímal se zejména o blízké okolí  Vrbna pod Pradědem. Tento kraj, který zažil spoustu historických událostí, si jistě zaslouží pozornost milovníků starých časů.
Za léta hledání v historických knihách či informacích od starousedlíků a také jiných zájemců o zdejší historii se mu podařilo získat množství zajímavých informací, které  porovnával a pak rozdělil do několika kategorií.

Předně mu šlo o zmapování historie Vrbna pod Pradědem. Dějiny Našeho města jsou úzce spojeny zejména z hornictvím-dobýváním zlata a železných rud. Rozsáhlé pozůstatky po těžbě kovů a rýžování zlata,  jsou patrny všude kolem. S těžbou železných rud, došlo též k rozmachu zpracování železa na Vrbensku.
Naši předkové dokázali úspěšně využít síly naších potoků a na jejích březích vznikla spousta vodních staveb - mlýny, hamry a pily.