Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hornictví na Vrbensku

Těžba a zpracování rud ve Vrbně a okolí

 

 

První důkazy o těžbě zlata zlata na vrbensku pocházejí z období 1500let před naším letopočtem z doby Bronzové z tzv. Unětické kultury. K rozmachu těžby došlo v období českých knížat později králů. K prvnímu rýžování zlata došlo v našem okolí kolem roku 1000 v Gruntu (Horní Údolí stará hornická obec pod Příčným Vrchem „Qwerberg“). Z XI. stol. jsou již písemné doklady o tom, že tahle naleziště patřila do majetku Vratislavského biskupství. V roce 1150 prochází všechna místa kde se těžilo zlato stará vojenská cesta. Tyto hornické osady dnes známé jako Suchá Rudná, Andělská Hora, Vrbno p. Pradědem, Mnichov, Horní a Dolní Údolí, Zlaté Hory. Samozřejmě také osady které se této cesty okrajově dotýkaly.

Na vrbensku pokračovala těžba zlata za pánů z Vrbna po kterých získal doly ŘNR ale to již těžba zlata pomalu končí.Koncem 15 stol. začíná těžba železných a měděných rud a jejich zpracovávání

Začnu těžbou zlata, která začala na zlatohorsku (Zuckmantel) ryžováním zlata v Horním Údolí. ryžovalo se také přímo ve Zlatých Horách Po vyryžování přešla na hlubinnou těžbu na Příčném Vrchu. Zde těžba pokračovala až do 19 stol.. O tato ryžoviště a doly vedli neustálé spory potomci Přemysla Otakara II. Mikuláš I. a MIkuláš II s Vratislavskými biskupy.

 

panorama.-pricna-hora.jpg

                       Hlavní těžba zlata Qwerberg nad Horním a Dolním Údolím (Grunt)

 

zlato-ze-zlatohorskeho-reviru.jpg

Zlaté nugety ze zlatohorského revíru  

 

Asi druhá nejstarší těžba zlata probíhala v suchorudenském (Dürenseifen) a andělskohorském(Engelsberg) revíru.



  

kanal-panu-z-vrbna.jpg

   Kanál mezi Bílou Opavou a Suchou Rudnou v délce osmi km vybudovaný za pánů z Vrbna k vůli ryžování zlata


 

Dále pak přímo ve Vrbně pod Pradědem (Gesenek) na Vysoké Hoře ale hlavně v nejstarší části se ryžovalo na Uhlířském potoce v okolí strážního hradu starý Fürstenwald a od dnešních Karlovic až do Vrbna.

 

1545220_491458287630210_1511650966_n.jpg

    litografie zlatého dolu na Vysoké hoře u Vrbna

  

Také na severním úpatí Zámecké Hory pod hradem Nový Fürstenwald je dodnes zachovalá část jíloviště s uložnými haldami a s přítokovými a odtokovými kanály. Dolní část tohoto jíloviště byla přerušena silnicí Vrbno-Vidly a poničena povodněmi. Ještě jedno naleziště zlata se nachází v Ludvíkově (Ludwgstahl) vedle starého měděného dolu

 

privodni-kanal-zelezna.jpg

                                             Přívodní kanál k ryžovišti Zámecká Hora

                                                                                

ryzoviste-zelezna-jiloviste.jpg

Středověké ryžoviště na severním úpatí Zámecké Hory (Železná)

 

   Těžba mědi

 

Zatím jsem objevil jen dva doly, jeden v suchorudenském revíru a jeden v Ludvíkově.

                                                                            

dul-na-med-ludvikov.jpg             

        

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Těžba Zlata štola Maria Hilf / Pomocná /Příčná hora - mapa

(Petr Vrba, 12. 7. 2014 11:47)

Vážený pane autore stránek.Mapa těžby zlata Marie Hilf /Pomocná / na Příčné hoře.Tato mapa není z Příčné hory ze Zlatých hor,ale jedná se o mapu Vodní štoly Marie Hilf ze Staré Vody v okr.Bruntál.Je to i na mapě napsáno.Pochází z mého archivu a z Cd.které jsem poskytl Z.Smítalovi ze Zlatých Hor.Mapy jsou mnou digitálně zpracovány a poznám dobře svojí práci.Buďte tak laskav a opravte si to.Pak se to různě přepisuje,kopíruje a tak se po netu šíří nepravdy,které pak někdo a někde prezentuje.Mám ve svém archívu více materiálu k dolům a výrobě železa v okolí Vrbna,Ludvíkova,Videl,Mnichova atd.od důlního podnikatele Josefa Lowaga,který byl rodákem z Mnichova u Vrbna pod Pradědem.Zdař Bůh. Petr Vrba Jeseník.

Re: Těžba Zlata štola Maria Hilf / Pomocná /Příčná hora - mapa

(Jaroslav, admin stránek, 12. 7. 2014 12:43)


pro p.Vrba
(Jaroslav, 12. 7. 2014 12:41)

dobrý den, mrzí mě, že byla vaše fotografie špatně použita. předmětná fotografie byla z příspěvku odstraněna a pro jistotu i další mapy u kterých si nejsem jist původem. Omlouvám se za již zesnulého autora p.Zdeňka Hlávku.
správce stránek Jaroslav O.

Re: Re: Těžba Zlata štola Maria Hilf / Pomocná /Příčná hora - mapa

(Petr Vrba, 12. 7. 2014 12:59)

O nic nejde,omlouvat se nemusíte.Ta první mapa - Hornogrundské doly se vztahovala k dolu Alt Hackelsberg / jinak též zvaná Stará štola,nebo štola Boží požehnání / v Horním Údolí, Suchý Sejf byl v pohodě,ale mapa štoly Maria Hilf,nebyla ze Zlatých Hor,ale byla to vodní štola Maria Hilf ze Staré vody v okr.Bruntál,je to i na mapě v levo na hoře napsáno.Další mapa byla z Ludvíkova.Zajímám se o Montanistiku - historie doly.Petr.V.